Uwielbiam żeglować. Pływam dużo po Morzu Śródziemnym, Karaibach. Na okolicznych targowiskach kupuję egzotyczne warzywa, owoce, ryby, owoce morza, z którymi spotykam się czasem podczas nurkowania.
A wieczorami, kiedy już wszyscy śpią, z „zamkniętymi oczyma” ruszam na posiłek - w stronę zapachów, jakie unoszą się z okolicznych restauracji. Moja żona Joanna stan ten tłumaczy określeniem: „tak, ten pan zwiedza inaczej”…
Podróżując odwiedzam nie tylko egzotyczne krainy. Miło wspominam swój pobyt w gościnnej dolinie Baryczy na Dolnym Śląsku. Tam zasmakowałem w lokalnych potrawach z karpia…

Maciej Kuroń

Autor został okrzyknięty „Głównym Telewizyjnym Żywicielem Narodu” i Wysokim Kontrolerem Rekordów Sztuki Kulinarnej przy Towarzystwie Kontroli Rekordów Niecodziennych. Aktywnie włącza się w proces tworzenia na Warmii Ośrodka Dokumentacji Kultury Regionalnej - ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich aspektów sztuki kulinarnej.
Więcej o Autorze oraz jego przepisy w Internecie:
http://www.kuron.com.pl

A oto przepis Macieja Kuronia na szarlotkę.
Wyjątkowo smakuje wykonana z baryczańskich jabłek, np. Ogrodniczej Grupy Producenckiej "MALS
AD"

Szarlotka z jabłek
Ciasto: 300 g mąki (niecałe 2 szklanki), 200 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, cukier waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany – 22 %, szczypta soli, Nadzienie: 1,5 kg jabłek, 3 białka, 100 g rodzynek, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Rozpoczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. W pierwszej fazie siekamy wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto wsadzamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po ochłodzeniu z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko dusimy pod przykryciem, dodając 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Rodzynki płuczemy i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach. Na koniec wyjmujemy z lodówki pozostałą 1/3 ciasta i ucieramy ciasto na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Pieczemy szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.