„Rok 2006 - rokiem globalnego sprzeciwu konsumentów, rolników i rządów wobec GMO” – to tytuł raportu opublikowanego przez organizację Greenpeace i wszystko wskazuje na to, iż jest tak w rzeczywistości.
Raport przedstawia bowiem dane, które pokazują stale rosnącą niechęć rolników, konsumentów i rządów wobec inżynierii genetycznej i wskazuje na fakt, iż niektóre kraje całkowicie odrzucają GMO. Np. uprawy modyfikowanej genetycznie soi w Rumunii z 85 tys. hektarów jeszcze w tym roku zostaną zredukowane do zera, a wiele firm sektora ryżowego, w tym największy światowy przetwórca ryżu firma Ebro Puleva, ogłosiło politykę handlu „wolnego od GMO”.
Najbardziej znaczącym przejawem sprzeciwu wobec GMO była gwałtowna i szeroka reakcja całego świata na skażenie ryżu zmutowaną odmianą LL601 firmy Bayer, w wyniku, której farmerzy amerykańscy oraz światowi dystrybutorzy i przetwórcy ryżu ponieśli ogromne straty. Chiny natomiast raz jeszcze odrzuciły wniosek o pozwolenie na kultywację transgenicznego ryżu, co było kolejnym ciosem dla zwolenników biotechnologii, którzy często przedstawiają ten kraj jako modelowy przykład państwa wdrażającego GMO.
Raport dowodzi, iż sektor agrochemiczny napotyka stały opór ze strony Europejczyków. Już 172 regiony Unii Europejskiej ogłosiło się jako „wolne od GMO”, a 4500 przedstawicieli władz lokalnych potwierdziło decyzję zaprzestania obrotu produktami transgenicznymi.
 bezpieczne zakupy
Greenpeace cały czas podejmuje
działania, w których kładzie duży nacisk
 na to, aby to konsument mógł
decydować, co powinno się znaleźć na
jego talerzu. Z myślą o tych wszystkich,
 którzy nie są zainteresowani
spożywaniem produktów zawierających
składniki zmodyfikowane genetycznie,
opracowano poradnik:
„Czy wiesz co jesz
- Zakupy bez GMO”.
Zawiera on najbardziej popularne
produkty pogrupowane na kategorie
oraz część pokazującą, które sieci
detaliczne sprzedają produkty
zawierające GMO, a które nie.
– Dzięki poradnikowi każdy z nas
może zabezpieczyć się przed
nieświadomym kupnem produktu
zawierającego GMO.
Takie same przewodniki ukazały się
 w poprzednich latach w większości
 krajów Europy, gdzie rynek jest już
praktycznie zamknięty dla organizmów
zmodyfikowanych genetycznie
 – do jego lektury zachęca Joanna Miś,
 koordynatorka projektu
 „Zakupy bez GMO”.
Wprowadzona w 2004 regulacja unijna
nakazuje znakowanie wszystkich
produktów zawierających GMO.
Niestety legislacja zawiera lukę,
produkty wytworzone ze zwierząt
karmionych paszą GMO nie muszą
być znakowane. Greenpeace dąży
do tego, aby również takie produkty
musiały być znakowane i w całej
Europie zbiera podpisy
pod żądaniem zamknięcia tej luki.
Petycja z milionem takich podpisów
 mieszkańców 21 państw Wspólnoty została przekazana komisarzowi europejskiemu ds. zdrowia i ochrony konsumentów Marksowi Kyprianou. Czy ten głos protestu zostanie jednak usłyszany?

Oprac. na podstawie materiałów Greenpeace.
 
Pełna treść Raportu jest dostępna na stronach: 
http://www.greenpeace.org/raw/content/poland/press-centre/copy-of-dokumenty-i-raporty/uprawa-gmo-na-swiecie.pdf

Poradnik „Czy wiesz co jesz - Zakupy bez GMO” w Internecie:
http://www.greenpeace.pl/StopGmo/food_guide.pdf




Warto sięgnąć także po publikację Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi 
pt. „Masz prawo wiedzieć! Jeśli nie chcesz GMO działaj!”:
www.icppc.pl/gmo/broszura.indd.pdf


Akcje Greenpeace zataczają coraz szersze kręgi – także… w zbożu. Na zdjęciu: Aktywiści z Francji wydeptują ślady na plantacji kukurydzy modyfikowanej genetycznie.