SONDA „KROPLI”

Wegetarianizm: dieta, sposób na życie...?

Paulina Przybysz: ...to dla mnie rzecz naturalna jak śpiewanie, chodzenie i oddychanie. Spożywanie mięsa? To ból i cierpienie zadawane czującym istotom. Równie dobrze można mi zaproponować, abym odgryzła rękę mojej siostrze albo zjadła swojego ukochanego psa.

Maja Ostaszewska: O moim wyborze wegetarianizmu zadecydowały względy etyczne. Nie chcę przyczyniać się do zadawania zwierzętom cierpienia.

Krystyna Podleska: Zdecydowanie jest to mój sposób na życie. Zostając wegetarianką, przestałam uczestniczyć w zabijaniu zwierząt. To była dla mnie bardzo ważna decyzja. Wegetarianizm jest także zdrową dietą, która zapewnia komfort psychiczny i fizyczny.


Najlepsza recepta na stres i życie w pośpiechu, to...
P.P.: …to kochająca rodzina, chłopak, śpiewanie, komponowanie, astanga joga (odmiana hatha jogi) oraz energia z tofu i zupy miso.
M.O.: … to umiejętność odnajdywania w życiu równowagi, tak aby wyraźnie oddzielić czas na pracę i dla siebie. Na co dzień warto stosować metody relaksacyjne. Na stres bardzo pomaga praca z oddechem.  
K.P.: … to posiadanie psa. Spacery służą zdrowiu i pozwalają na odreagowanie stresu. Odpowiedzialność za czworonoga powoduje, że mniej się skupiamy na samych sobie. Przekazywanie miłości, czułości i wzruszające przywiązanie zwierzaka przypomina o tym, co jest naprawdę ważne na tym świecie.


Moje miejsce magiczne, w którym chciałabym spędzać wszystkie wolne
chwile to...
P.P.: … to sierociniec dla słoni w miejscowości Pinnawela na Sri Lance oraz głębiny morza czerwonego. Nurkując natrafiłam tam niegdyś na delfina. Marzę o ponownym spotkaniu, może wskazałby mi miejsce gdzie śpią morskie żółwie?
M.O.: Odpowiedź na to pytanie niech pozostanie tajemnicą. Mam kilka takich miejsc. Mimo natłoku zajęć, staram się co roku znaleźć czas na choć krótkie wakacje.
K.P.: … to Morze Śródziemne: słońce,  piękne okolice, plaże, pływanie i pyszne wino...


Specjalność mojej kuchni, to...
P.P.: … to tofu z nerkowcami w kokosowym mleku i curry z jaśminowym ryżem.
M.O.: … to potrawy ze szpinaku. Uwielbiam także rukolę. Cenię sobie także egzotyczne smaki kuchni tajskiej.
K.P.: … to potrawy z kuchni hinduskiej - dla mnie najlepszej na świecie. Nie mogę się nadziwić, jak stosowane w nich wyszukane przyprawy (np. kurkuma, gram masala, kardomah, curry) tworzą taką harmonię smaku.



Marzę o świecie bez...
P.P.: …zabijania, wojen i „twardych” poglądów,
                bez oglądania się na zadanie innych ludzi.
M.O.: … przemocy i zadawania cierpień.
K.P.: … przemocy i okrucieństwa.



Odpowiadały:

Paulina Przybysz - wokalistka i autorka
tekstów w zespole Sistars,
który zadebiutował w 2003 r.
albumem „Siła sióstr”.

Maja Ostaszewska
- aktorka teatralna i filmowa,
zaangażowana w akcje takich
organizacji jak Viva! Polska
czy WWF.
Wyróżniona „Paszportem Polityki”.

Krystyna Podleska
- aktorka.
Grała u Zanussiego
w „Barwach ochronnych
i „Kontrakcie”
oraz
w kultowym „Misiu” Bareji.


Wypytywał:
Mariusz Żabiński