SONDA „KROPLI” Wegetarianizm: dieta, sposób na życie...? Paulina Przybysz: ...to dla mnie rzecz naturalna jak śpiewanie, chodzenie i oddychanie. Spożywanie mięsa? To ból i cierpienie zadawane czującym istotom. Równie dobrze można mi zaproponować, abym odgryzła rękę mojej siostrze albo zjadła swojego ukochanego psa. Maja Ostaszewska: O moim wyborze wegetarianizmu zadecydowały względy etyczne. Nie chcę przyczyniać się do zadawania zwierzętom cierpienia. Krystyna Podleska: Zdecydowanie jest to mój sposób na życie. Zostając wegetarianką, przestałam uczestniczyć w zabijaniu zwierząt. To była dla mnie bardzo ważna decyzja. Wegetarianizm jest także zdrową dietą, która zapewnia komfort psychiczny i fizyczny. Najlepsza recepta na stres i życie w pośpiechu, to... P.P.: …to kochająca rodzina, chłopak, śpiewanie, komponowanie, astanga joga (odmiana hatha jogi) oraz energia z tofu i zupy miso. M.O.: … to umiejętność odnajdywania w życiu równowagi, tak aby wyraźnie oddzielić czas na pracę i dla siebie. Na co dzień warto stosować metody relaksacyjne. Na stres bardzo pomaga praca z oddechem. K.P.: … to posiadanie psa. Spacery służą zdrowiu i pozwalają na odreagowanie stresu. Odpowiedzialność za czworonoga powoduje, że mniej się skupiamy na samych sobie. Przekazywanie miłości, czułości i wzruszające przywiązanie zwierzaka przypomina o tym, co jest naprawdę ważne na tym świecie. Moje miejsce magiczne, w którym chciałabym spędzać wszystkie wolne chwile to... P.P.: … to sierociniec dla słoni w miejscowości Pinnawela na Sri Lance oraz głębiny morza czerwonego. Nurkując natrafiłam tam niegdyś na delfina. Marzę o ponownym spotkaniu, może wskazałby mi miejsce gdzie śpią morskie żółwie? M.O.: Odpowiedź na to pytanie niech pozostanie tajemnicą. Mam kilka takich miejsc. Mimo natłoku zajęć, staram się co roku znaleźć czas na choć krótkie wakacje. K.P.: … to Morze Śródziemne: słońce, piękne okolice, plaże, pływanie i pyszne wino... Specjalność mojej kuchni, to... P.P.: … to tofu z nerkowcami w kokosowym mleku i curry z jaśminowym ryżem. M.O.: … to potrawy ze szpinaku. Uwielbiam także rukolę. Cenię sobie także egzotyczne smaki kuchni tajskiej. K.P.: … to potrawy z kuchni hinduskiej - dla mnie najlepszej na świecie. Nie mogę się nadziwić, jak stosowane w nich wyszukane przyprawy (np. kurkuma, gram masala, kardomah, curry) tworzą taką harmonię smaku. Marzę o świecie bez... P.P.: …zabijania, wojen i „twardych” poglądów, bez oglądania się na zadanie innych ludzi. M.O.: … przemocy i zadawania cierpień. K.P.: … przemocy i okrucieństwa. Odpowiadały: Paulina Przybysz - wokalistka i autorka tekstów w zespole Sistars, który zadebiutował w 2003 r. albumem „Siła sióstr”. Maja Ostaszewska - aktorka teatralna i filmowa, zaangażowana w akcje takich organizacji jak Viva! Polska czy WWF. Wyróżniona „Paszportem Polityki”. Krystyna Podleska - aktorka. Grała u Zanussiego w „Barwach ochronnych i „Kontrakcie” oraz w kultowym „Misiu” Bareji. Wypytywał: Mariusz Żabiński |